Aloitetaan iloisella uutisella Suomen Yrittäjien vaikuttajafoorumista: AKY on valittu SY:n vuoden 2024 toimialajärjestöksi. Hieno tunnustus AKYn työlle korkeakoulutettujen yrittäjien puolesta. Palkinto on tunnustus myös akavalaisten liittojen ja AKYn kaukonäköisyydelle. Jo kauan ennen kuin valtavirtakeskustelu tunnisti esimerkiksi monityöläisyyden (yrittäjä- ja palkansaajatyön yhdistämisen), se oli arkea akavalaisten liittojen neuvonnassa. Palkinto on tunnustus myös palkansaajakeskusjärjestön ennakkoluulottomuudesta. Yrittäjyys on osa korkeakoulutettujen urapolkuja.

Kunta- ja aluevaalien lähestyessä tiivistyy keskustelu myös kuntien työ- ja elinvoimapalveluista.  Keskustelussa korostuvat yrittäjille tarjottavat palvelut. Vuoden vaihteessa voimaan astunut TE-uudistus siirsi työllisyys- ja yrittäjyyden kehittämispalvelut kuntien vastuulle. Nyt toteutettu uudistus ja parin vuoden takainen hyvinvointialueuudistus ovat mullistaneet kuntien työtä. Uhkien sijaan muutos on nähtävä mahdollisuutena. Kuntien on osattava lähteä uudella sykkeellä kehittämään elinvoimapalveluitaan. Niiden on kyettävä kehittämään tuki- ja neuvontapalveluita, joiden avulla tuetaan olemassa olevien yritysten kehitystä ja houkutellaan uusia yrityksiä. Tulevaisuuden menestyskunta on elinvoimakunta.

Norminpurusta on puhuttu niin kauan kuin jaksan muistaa. Edelleen työ on jäänyt lähtökuoppiin. Pitäisi uskaltaa aidosti myös luopua jostain säännöksistä tai ainakin keventää niitä. Esimerkiksi työnantajayrittäjien määrä jatkaa laskuaan. Viimeisen tilaston mukaan on menty jo alle 70.000 yrityksen. Kehitys ei käänny, ellemme uskalla keventää työnantajavelvoitteita. Ainakaan niitä ei saa keksiä enää lisää. Mutkattomuutta yrittäjä kaipaa myös kuntien elinkeinopalveluilta. Ei sääntöjä ja byrokratiaa, vaan matalan kynnyksen palveluita yrittäjien arkisissa asioissa.

Kuntien ja hyvinvointialueiden hankinnat ovat monille akavalaisille yrittäjille merkittävä myynnin lähde. Hankintalaki ei estä monimuotoisen palvelutarjonnan kehittämistä. Isot hankintakokonaisuudet kuitenkin sulkevat markkinalta mikro- ja pk-yrityksiä. Liian iso hankinta yhdeltä toimijalta synnyttää helposti tilanteen, jossa seuraavalla kierroksella ei ole enää muita vaihtoehtoja. Hankinnoista päättävien tulee osata toteuttaa hankintalakia yrityskentän monimuotoisuuden turvaavalla tavalla. Tulevien päättäjien on osattava ohjata hankintatoimea tuohon suuntaan.

Vielä ehtii ehdolle. Kunnissa ja hyvinvointialueilla tarvitaan osaavia akavalaisia päättäjiä. Yrittäjiä ja palkansaajia. Toivottavasti mahdollisimman moni akylainen tuntee palavaa halua lähteä hoitamaan yhteisiä asioitamme.

Timo Saranpää
puheenjohtaja, AKY – Akavalaiset yrittäjät