Opiskelijoiden yrittäjyysyhteisöt, Entrepreneurship Societyt (ES) ovat 15-vuotisen olemassaolonsa aikana vakiinnuttaneet paikkansa yrittäjyyden esihautomoina. Niiden kautta on jo syntynyt lukuisia menestyviä yrityksiä, työpaikkoja ja verotuloja. Yhteiskunnan näkökulmasta panos-tuotossuhde on ollut huikea.

ES:t kokoontuivat helmikuun puolivälissä Jyväskylään vuotuiseen Icebreaker-tapahtumaan. Innostuksen takana painaa huoli jatkuvuudesta. Työtä tehdään vapaaehtoisvoimin tunteja laskematta.

Eri selvitysten mukaan olemassa olevia yrityksiä vaivaa kasvuhaluttomuus. Samalla työnantajayrittäjien määrä laskee. ES-aktiiveissa ja -yrittäjissä on tulevaisuuden mahdollisuus. Siksi meidän tulisi tukea niiden työtä nykyistä tanakammin.

Monissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa on onneksi tunnistettu ES-yhteisöjen potentiaali. Valitettavasti on niitäkin oppilaitoksia, joissa tätä ei nähdä. Taloudellisesti kevyt tapa aloittaa ES-yhteisöjen tukeminen on tarjota tilat yhteisön käyttöön veloituksetta. Kyllä, jossain oppilaitoksissa peritään vähävaraisilta ES-yhteisöiltä vuokraa.

Arvoisat yliopisto- ja amk-päättäjät, aloitetaan uusi aika korkeakoulujen kolmannen, yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen ja vaikuttavuuden tehtävän toteuttamisessa. Antakaa ainakin tilat oman Entrepreneurship Societynne käyttöön maksutta. Panostus maksaa varmasti itsensä takaisin.

Tulevaisuuden yrittäjyyden puolesta,

Timo Saranpää
puheenjohtaja, AKY-Akavalaiset yrittäjät