Maan uusi hallitus on tätä kirjoitettaessa istunut runsaan viikon. Päinvastaisista peloista huolimatta hallitusohjelma yllätti yrittäjämyönteisyydellään. ”Selvittää” on ohjelmaa hallitseva teonsana, mutta suunta on oikea. Toivottavasti tuoreen hallitusohjelman hyvät aikeet toteutuvat yrittäjyyttä, kasvua ja työllistämistä tukevina tekoina. Muun muassa pitkään odotettu työttömyysturvan yhdistelmävakuutus on ohjelmassa. Toivotaan, että se etenee seuraavan neljän vuoden aikana selvittämistä pidemmälle. Ohjelmassa myös luvataan luoda kannusteet ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen. Toteutuessaan se on merkittävä uudistus.

Päättyneen hallituskauden aikana toteutettiin useita myös AKYn ja Akavan ajamia tavoitteita. Pitkään toivottu ei-omistavien perheenjäsenten aseman selkeyttäminen työttömyysturvassa on erinomainen uudistus. Samoin yrittäjävähennyksen käyttöönotto ja työttömän mahdollisuus liikeideansa testaamiseen työttömyysturvaa menettämättä ovat hyviä edistysaskeleita.

Yrittäjyyden edistäminen on pitkäjänteistä työtä. On positiivista, että hallitusohjelmassa esitetään luotavaksi uusi yrittäjyysstrategia, mutta täysin uuden ohjelmapaperin sijaan olisi viisasta hyödyntää viime syksynä Työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta laadittu ehdotus kansalliseksi yrittäjyyden edistämisen strategiseksi toimenpideohjelmaksi. Toimenpideohjelma sisältää hyviä ehdotuksia, jotka ovat linjassa myös tuoreen hallitusohjelman tavoitteiden kanssa. Kaikissa mahdollisissa kohdissa kannattaa hyödyntää edeltäjien pohjatyöt ja suunnata resurssit toteutukseen uusien suunnitelmien sijaan.

Akavan asiantuntija Anu Tuovinen kertaa omassa blogissaan päättyneen hallituskauden saavutuksia ja arvioi Akavan Tuumaamossa laajemmin hallitusohjelman yrittäjyyskirjauksia.

Toivottavasti näemme syksyllä AKYn tapahtumissa! Lämmintä kesää!

Timo Saranpää puheenjohtaja