Tuoreella hallituksella on edessään valtava työsarka suunniteltujen uudistusten läpiviemiseksi. Alkutaival on ollut aivan muista kuin varsinaiseen työhön liittyvistä syistä ohdakkeinen. Toimintakykyinen hallitus on välttämätön korjausliikkeen saamiseksi vauhtiin, sillä korjattavaa riittää. Hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden tasoa ei pystytä säilyttämään, ellei tuottavuutta saada nousuun ja taloutta tasapainoon.

Yrittäjyys on yhä useamman korkeakoulutetun uravalinta. Usein yrittäjyys alkaa sivutoimisena. Yrittäjyyden alkutaipaleen helpottaminen on koko yhteiskunnan etu. Lähtökohdiltaan onkin merkittävää, että uusi hallitus tunnistaa yrittäjyyden ja työelämän murroksen sekä näkee uudet, monimuotoiset yrittäjyyden muodot, sivutoimisen yrittäjyyden sekä koko 2000-luvun kasvaneen yksinyrittäjyyden.

Hallitusohjelmassa on monia pitkään odotettuja uudistuksia. Vuosikymmenten aikana raskaaksi paisunut velvoitetaakka vaatii keventämistä. Pienissä työnantajayrityksissä on toistuvasti todettu olevan paras työilmapiiri ja yhdessä tekemisen henki. Siksi on tärkeää, että hallitusohjelma lupaa edistää paikallista sopimista ja laajentaa ihmisten mahdollisuuksia sopia työpaikoilla keskenään heitä koskettavista työn tekemisen ehdoista. Viisas yritysjohto tekee tämän tasapuolisesti henkilöstönsä kanssa. Tässä ammattiliitot ovat oiva apu henkilöstönedustajille.

Uudessa hallitusohjelmassa luvataan käynnistää arviointi YEL-järjestelmän kehittämistarpeista. Selvitetty on. Jo monta kertaa. Nyt odotetaan konkreettisia toimia. YEL-kirjauksen yllättävämpi osa on selvitys YEL-järjestelmän keskittämisestä Melaan. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan selvitystyön tuloksia. Keskittämisessä voidaan nähdä sekä uhkia että mahdollisuuksia koko työeläkemarkkinan osalta.

Olemme vuosia vaatineet työttömyysturvan uudistamista siten, että samanaikaisen palkka- ja yrittäjätyön vakuuttaminen on mahdollista. Hallitusohjelman tavoite valmistella puoliväliriiheen mennessä yhdistelmävakuutuksen malli, jolla parannettaisiin niiden henkilöiden sosiaaliturvaa, jotka toimivat samaan aikaan yrittäjinä ja palkansaajina, on hyvä. Yhdistelmävakuutus on kuitenkin ollut aiempienkin hallitusohjelmien vakiokirjauksia. Nyt tarvitaan konkretiaa. Toivomme valmistelutyöhön ennakkoluulottomuutta. Vanhat selvitykset tarjoilevat taustadatan. Voisiko olla, että toimivin ratkaisu on se kaikkein ilmeisin: mahdollistetaan jäsenyys kahdessa kassassa samaan aikaan?

Huolenaiheitakin ohjelma herättää. Kansainvälisten asiantuntijoiden rekrytoinnissa olemme kovassa globaalissa kilpailutilanteessa. Brittiläisen Monocle-lehden viimevuotisessa maailman parhaiden asuinkaupunkien listauksessa Helsinki oli vielä neljäs. Edellä olivat Kööpenhamina, Zurich ja Lissabon. Takana kärkkyvät Tukholma, Tokio, Wien, Sydney, Vancouver ja Taipei. Kymmenen kärjen ulkopuolelle jää monta kiinnostavaa kaupunkia. Muutokset listalla ovat nopeita. Annamme nyt toistuvasti signaaleja, jotka heikentävät asemaamme. Ei saa luoda mielikuvaa, jonka mukaan halutut asiantuntijat eivät ole tervetulleita Suomeen. Toivomme uuden hallituksen kiinnittävän tähän erityistä huomiota, mutta meillä kaikilla – työnantajilla ja -tekijöillä on parannettavaa. Päätetään yhdessä pistää asenne kuntoon heikosti kieltämme osaavia kohtaan!

Erityisesti pienten työnantajayrittäjien (1–4 henkeä) määrä on pudonnut pitkään. Vuonna 2021 työnantajayrittäjiä oli kaikkiaan 87 tuhatta. Vuonna 2022 78 tuhatta. Pudotusta yhdeksäntuhatta yrittäjää eli hieman yli 10 prosenttia. Tämä kasvatti huolta kehityksestä. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen neljännesvuositietojen (2023 Q1) mukaan työnantajayrittäjiä oli alkuvuonna 2023 74 tuhatta. Kvartaaleittainen kehitys ei viime vuonnakaan noudattanut urheilusta tuttua tasaisen vauhdin taulukkoa, vaan heilahteli useilla tuhansilla suuntaansa. Silti alkuvuoden luku indikoinee laskevan trendin jatkumista.

Hallitusohjelman uudistukset, joilla vauhditetaan työllistämistä ovat elintärkeitä eivätkä ne voi enää odottaa.
Valitettavan tutuksi tullut vastakkainasettelu on myrkkyä välttämättömien uudistusten tekemiselle. Avoimen arvokeskustelun kautta on löydettävä yhteinen tie. Ääriajattelu johtaa ainoastaan ongelmiin. Lomien jälkeen on ryhdyttävä töihin ja laitettava Suomi kuntoon!

Timo Saranpää, puheenjohtaja
AKY – Akavalaiset yrittäjät ry