Kiinnostus yrittäjyyteen on ollut kasvussa jo jonkin aikaa. Vaikka maailmassa ympärillämme tapahtuu totutusta poikkeavaa ja kauheaa, yrittäjyys tuntuu pitävän pintansa. Epävarmuus saa pohtimaan yrittäjyyttä tarkasti, mutta ei lannista sitä.

Tai ehkä juuri epävarmuus ja visaiset ongelmat ovat rakennusainetta yrittäjyydelle. Kun asiat maailmassa eivät ole kohdillaan, syntyy motivaatio ratkaista ongelmia, tehdä hyvää yritystoiminnalla. Tästä on kyse yhteiskunnallisessa yritystoiminnassa.

Päämäärä rahaa tärkeämpää

Yhteiskunnallisessa yrityksessä liiketoiminnan ensisijainen päämäärä on tehdä hyvää tai ratkaista yhteiskunnallista ongelmaa. Liiketoimintaa voi tehdä osakeyhtiössä, osuuskunnassa tai osana yhdistyksen tai säätiön toimintaa.

Yritys voi toimia, millä tahansa toimialalla. Perinteisesti yhteiskunnallisia yrityksiä on toiminut paljon sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajana sekä työllisyyspalveluissa. Moni yhteiskunnallinen yritys toimii ekologisen tai sosiaalisen kestävyyden alalla tai paikallisen elinvoiman luojana.

Yhä useampi yhteiskunnallinen yritys on yrittäjien yhdessä perustama ja omistama. Global Entrepreneurship Monitor -tutkimuksen mukaan 42 prosenttia yrityksen perustajista sanoo yhdeksi yrittäjyyden motiiviksi halun muuttaa maailmaa. Tämä on useammalle tärkeämpi motiivi kuin halu rikastua. Yhteiskunnallisessa yrityksessäkin liiketoiminnan pitää olla kannattavaa, mutta voiton tavoittelua tärkeämpää on toteuttaa päämäärää, muuttaa maailmaa.

Ja miksipä ei? Tiedämme, että yritystoiminnan logiikalla on yhteiskunnassa saatu aikaan paljon. Miksi emme hyödyntäisi sitä myös hyvän tekemiseen ja paremman yhteiskunnan rakentamiseen?

Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus sparraa eteenpäin

Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus auttaa uusia yrittäjiä ja toimivia yrityksiä juuri tässä. www.yyo.fi -sivustolta löytyy runsaasti yritystarinoita, tietoa ja työkaluja yhteiskunnallisen yritystoiminnan kehittämiseen. Maksuttomat neuvontapalvelut auttavat pohtimaan, miten yhteiskunnallinen yrittäjyys sopisi juuri sinun liikeideaasi tai yritykseesi.

Kannattaa tutustua – yrittäjyys on oiva mahdollisuus tehdä myös hyvää.

Kirjoittaja Susanna Kallama toimii Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry:n toimitusjohtajana. ARVO koordinoi Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskusta, joka tarjoaa palveluja kaikille yhteiskunnallista yritystoimintaa harjoittaville tai käynnistäville yrittäjille ja yhteisöille yritysmuodosta ja toimialasta riippumatta.

AKY ja Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus YYO tulevat keväällä järjestämään webinaarin yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä.